Studimi/ Personat e infektuar me Covid-19 më të rrezikuar ndaj këtyre tre sëmundjeve

Njerëzit e diagnostikuar me Covid-19 në gjashtë muajt e mëparshëm kishin më shumë të ngjarë të zhvillonin depresion, çmenduri, psikozë dhe goditje në tru, kanë zbuluar studiuesit. Një e treta e atyre me një infeksion të mëparshëm Covid vazhdoi të zhvillohej ose të kishte një rikthim të një gjendje psikologjike ose neurologjike. Por ata që pranohen në spital ose në kujdes intensiv kishin një rrezik edhe më të lartë.

Kjo ka të ngjarë të jetë si për efektet e stresit, ashtu edhe për virusin që ka një ndikim të drejtpërdrejtë në tru. Shkencëtarët britanikë shikuan të dhënat elektronike mjekësore të më shumë se gjysmë milioni pacientë në SH.B.A., dhe shanset e tyre për të zhvilluar një nga 14 gjendjet e zakonshme psikologjike ose neurologjike, duke përfshirë hemorragji të trurit, goditje në tru, Parkinson, sindroma Guillain-Barré, çmenduri, psikozë, çrregullime të humorit dhe çrregullime të ankthit.

Ankthi dhe çrregullimet e humorit ishin diagnoza më e zakonshme në mesin e atyre me Covid, dhe këto kishin më shumë të ngjarë të binin në stresin e përvojës së të qenit shumë i sëmurë ose i dërguar në spital, shpjeguan studiuesit.

Kushte si goditja në tru dhe çmenduria kishin më shumë të ngjarë të ndikonin në ndikimet biologjike të vetë virusit, ose të reagimit të trupit ndaj infeksionit në përgjithësi.

Covid-19 nuk shoqërohej me një rrezik në rritje të sindromës Parkinson ose Guillain-Barré (një rrezik nga gripi). Studimi ishte vëzhgues, kështu që studiuesit nuk mund të thoshin nëse Covid kishte shkaktuar ndonjë nga diagnozat – dhe disa njerëz do të kishin pasur një goditje në tru ose depresion në gjashtë muajt e ardhshëm.

Por duke krahasuar një grup njerëzish që kishin pasur Covid-19 me dy grupe – me grip dhe respektivisht me infeksione të tjera të frymëmarrjes – studiuesit në Universitetin e Oksfordit arritën në përfundimin se Covid shoqërohej me më shumë gjendje të trurit pasuese sesa sëmundjet e tjera të frymëmarrjes.

Pjesëmarrësit përputheshin nga mosha, seksi, përkatësia etnike dhe kushtet shëndetësore, për t’i bërë ato sa më të krahasueshme që të ishte e mundur. Vuajtësit kishin 16% më shumë gjasa të zhvillonin një çrregullim psikologjik ose neurologjik pas Covid sesa pas infeksioneve të tjera të frymëmarrjes dhe 44% më shumë sesa njerëzit që shëroheshin nga gripi.

Për më tepër, sa më shumë të sëmurë të ishte me pacientin Covid, aq më shumë kishte gjasa që ata të merrnin një diagnozë të mëvonshme të shëndetit mendor ose çrregullimit të trurit. Gjendja shpirtërore, ankthi ose çrregullimet psikotike prekën 24% të të gjithë pacientëve, por kjo u rrit në 25% tek ata që pranohen në spital, 28% tek njerëzit që ishin në kujdes intensiv dhe 36% tek njerëzit që përjetuan delir ndërsa ishin të sëmurë.

Goditjet në tru prekën 2% të të gjithë pacientëve me Covid, duke u rritur në 7% të atyre që pranohen në ICU dhe 9% të atyre në jerm. Dhe demenca u diagnostikua në 0.7% të të gjithë pacientëve me Covid, por 5% të atyre që do të kishin përjetuar delirium si një simptomë. Dr Sara Imarisio, kreu i hulumtimit në Alzheimer’s Research UK, tha: “Studimet e mëparshme kanë theksuar se njerëzit me çmenduri janë në rrezik më të lartë të zhvillimit të rëndë Covid-19. Ky studim i ri heton nëse kjo marrëdhënie mund të mbajë edhe në drejtimin tjetër.

“Studimi nuk përqendrohet në shkakun e kësaj marrëdhënieje dhe është e rëndësishme që studiuesit të arrijnë në fund të asaj që qëndron në themel të këtyre gjetjeve.”

Ka prova që virusi hyn në tru dhe shkakton dëme të drejtpërdrejta, shpjegoi profesori i neurologjisë Masud Husain në Universitetin e Oksfordit.
Mund të ketë efekte të tjera indirekte, për shembull duke ndikuar në mpiksjen e gjakut e cila mund të çojë në goditje në tru. Dhe inflamacioni i përgjithshëm që ndodh në trup pasi i përgjigjet infeksionit mund të ndikojë në tru.

Për pak më shumë se një të tretën e njerëzve që zhvillonin një ose më shumë nga këto gjendje, ishte diagnoza e tyre e parë. Por edhe atje ku ishte një përsëritje e një problemi para-ekzistues, studiuesit thanë se kjo nuk përjashtonte mundësinë që Covid të kishte shkaktuar episodin e sëmundjes.

Prof Dame Til Wykes, në Institutin e Psikiatrisë, Psikologjisë dhe Neuroshkencës, King’s College London, tha: “Studimi konfirmon dyshimet tona se një diagnozë Covid-19 nuk ka të bëjë vetëm me simptoma të frymëmarrjes, por gjithashtu ka të bëjë me probleme psikiatrike dhe neurologjike.

“Duke parë mbi gjashtë muaj pas diagnozës ka demonstruar se” pasojat “mund të shfaqen shumë më vonë sesa pritej – diçka që nuk është befasi për ata që vuajnë nga Long Covid.

“Megjithëse siç pritej, rezultatet janë më serioze në ata që pranohen në spital, studimi tregon se efektet serioze janë gjithashtu të dukshme tek ata që nuk ishin pranuar në spital.”

Ju mund të pëlqeni dhe këto