Japonezët tejkalojnë pritshmëritë, ndërtojnë trenat që ‘lehin’ kur udhëtojnë

Një grup studiuesish në Institutin e Kërkimeve Teknike të Hekurudhave të Tokios, janë përpjekur për të zhvilluar një teknologji të re që t’i trembi kafshët dhe t’i mbajnë larg binarëve.

Në këtë kontekst, ata projektuan një system që do të lejojë trenat të imitojnë tingujt e lehjes së qenve dhe mënyra të tjera që t’i mbajnë kafshët larg.

Edhe pse mund të duket një zgjidhje e pazakontë dhe qesharake, testet në disa trena kanë treguar një reduktim prej 45% të drerëve.

Testet përfshinin një të lehur qeni prej 20 sekondash.

Përkundër saktësisë së njohur të trenave japonezë, nuk do të kishte vonesa dhe pezullime në zonat malore për shkak të përplasjeve me kafshët. Autorët shpresojnë ta bëjnë këtë sistem aktiv në mars të vitit 2019.

Ju mund të pëlqeni dhe këto