Rikthimi në koncerte në kohën e pandemisë, shkencëtarët përgatisin 3 skenarë

Një universitet gjerman po kërkon vullnetarë për të marrë pjesë në një studim që synon të vendosë përsëri koncertet në rendin e ditës. Pandemia e koronavirusit i dha fund ngjarjeve sportive dhe kulturore për shkak të rrezikut të transmetimit në turma të mëdha.

Studiuesit e Universitetit të Halle duan të simulojnë mënyra të ndryshme të mbledhjes së grupeve të mëdha të njerëzve për të parë se si ngjarje të tilla mund të vendosen pa rrezikuar shëndetin e popullatës së përgjithshme.

Institucioni është duke kërkuar deri në 4,200 vullnetarë për të parë një koncert nga këngëtari i dhe autori Tim Bendzko më 22 gusht.

Ai po kërkon të testojë tre skenarë të ndryshëm për të parë se cilat masa paraprake të sigurisë janë më të përshtatshme kur të realizohet një koncert në të ardhmen.

E etiketuar “Restart-19”, studimi do të shohë yllin gjerman të performojë falas për pjesëmarrësit në Leipziger Arena. Kontrolluesit do të pritet të sillen sa më “realist” sa të jetë e mundur që studiuesit të regjistrojnë modele lëvizjeje dhe kontakti.

Pjesëmarrësit do të testohen për COVID-19 24 orë para koncertit dhe do të ekzaminohen pak para koncertit. Secilit do t’i jepet një gjurmues që mat distancën e tyre nga pjesëmarrësit e tjerë, tha studiuesi kryesor Stefan Moritzin për stacionin radioteleviziv publik gjerman MDR Jump.

Rreth 50 sensorë shtesë do të instalohen në vendin e koncertit për të identifikuar pikat e kontaktit. Të gjithë mbajtësve të koncerteve do t’u kërkohet të përdorin dezinfektues fluoreshente të duarve për mbrojtjen e tyre, por edhe në mënyrë që shkencëtarët të shohin zona që njerëzit prekin shpesh nën dritën UV.

Skenarët e parë do të ngjajnë me eventet sikurse zhvilloheshin dikur pasi pjesëtarët e audiencës do të hyjnë në ndërtesë përmes dy dyerve dhe do të marrin vendet e tyre. Në skenarin e dytë, turmat do të përdorin tetë hyrje për të hyrë në arenë dhe çdo një vend për t’u ulur do të jetë bosh.

Vetëm 2.000 spektatorë do të marrin pjesë në skenarin e tretë – vendi ka një kapacitet prej 12,000 personash – dhe do të ketë një distancë sociale prej 1.5 metra ne vendet e destinuara për t’u ulur.

Studiuesit thanë se ata shpresonin t’i botonin gjetjet e tyre në fillim të tetorit.

Pothuajse 2,000 vullnetarë ishin regjistruar për koncertin falas në kohën e publikimit. Periudha e regjistrimit përfundon në 16 gusht.(EN) marrë nga SCAN

Ju mund të pëlqeni dhe këto