Pse disa zhurma na acarojnë aq shumë?

Dihet se veshët tanë janë më të ndjeshëm ndaj frekuencave midis 2.000 Hz dhe 4.000 Hz. Zhurma e thonjve në dërrasë është tradicionalisht një nga tingujt më të pakëndshëm për shumicën e njerëzve. E njëjta gjë vlen edhe për të qarat e bebeve. Por prisni pasi nuk është pikërisht ajo që shkakton emocione negative.

Në studimin e vitit 2006 që mori Çmimin Nobel, shkencëtarët pohuan se këto frekuenca janë shumë të ngjashme me ato që shimpanzetë përdorin për të bërë zërin e një alarmi.

Ata mendojnë se ne jemi të acaruar nga këto tinguj për shkak të instinkteve tona dhe është një lloj mekanizmi mbrojtës. Por ideja më e mundshme nga neurobiologët është se tingujt e tillë stimulojnë amigdalën, pjesën e trurit që lidhet me frikën.

Ju mund të pëlqeni dhe këto