Shkencëtarët japin alarmin e frikshëm: Është duke u shkatërruar, Hëna po ndahet nga copa

Sipas një analize të re të ardhur nga të dhënat që kanë marrë misioni i NASA, Hëna është duke u zvogëluar, një proçes që studiuesit e kanë krahasuar me mënyrën si rrushi gradualisht thahet.

Hulumtimi i ri u mundësua nga krijimi i një algoritmi që përpunoi të dhënat sizmike që u morën në vitet 1960 dhe 1970, gjë që ndihmoi për të hedhur dritë mbi. Të dhënat e vendndodhjes së hënës u gjeneruan pas pamjeve që u morën nga një studim i vitit 2010, që përdorte fotografi nga Orbiter Lunar Reconnaissance Orbiter i NASA-s.

Kjo ndihmoi në konfirmimin se Hëna ende po përjeton aktivitet të vërtetë tektonik, sipas gazetës së re të botuar në Nature Geoscience. Instrumentet e mbetura nga astronautët e Apollonit në të kaluarën përfunduan punën e tyre në vitin 1977, por shkencëtarët mendojnë se kjo dridhje dhe tkurrja e hënës po ndodh ende sot, me imazhe që duket se tregojnë prova të lëvizjes së kohëve të fundit, të tilla si gurët dhe rrëshqitjet e shkëmbinjëve.

Të dhënat sizmike janë marrë nga instrumentet që astronautët lanë në sipërfaqe gjatë misioneve të Apollo. Apollo 11 mbaroi pas disa javësh, por pjesa tjetër mbajti matjen, duke arritur deri në 28 hapa të huaj të ndryshme mes viteve 1969 dhe 1977.

Shkencëtarët tani shpresojnë të kthehen në Hënë dhe të mësojnë më shumë për atë që po ndodh me të. Administrata e Trump ka urdhëruar NASA-n që të kthehet sa më shpejt që të jetë e mundur dhe shpreson të ketë astronautët në sipërfaqe në pesë vjet.moonm

Ju mund të pëlqeni dhe këto