Nuk dihej që njerëzit e lashtë e bënin, arkeologët habiten nga zbulimi i çuditshëm

Një zbulim i habitshëm është bërë në Amerikën e Jugut, që ka çuditur shumicën e arkeologëve që kanë qenë pjesë e këtij studimi.

Ky zbulim, që është publikuar në librin me titull “Proceedings of the National Academy of Sciences”, ku ka bërë të ditur se njerëzit para 1000 viteve kishin veset e përafërta që ne i kemi sot.

Kështu, arkeologët shkruajnë se kanë zbuluar një pako që ia kanë vendosur emrin “pako rituale” dhe në të kishte një numër të madh substancash nar.kotike, duke përfshirë kërpudhat magjike dhe ko.kai.në.

 “Ne tashmë e dinim se substancat narkotike ishin të rëndësishme në aktivitetet shpirtërore dhe fetare të shoqërive të Andeve jug-qendrore, por nuk e dinim se ata njerëz i përdorin shumë komponime të ndryshme dhe ndoshta i kombinonin ato së bashku’’, ka thënë Jose Capriles, asistemt profesor i antropologjisë.

Kjo pako u gjend nga arkeologët teksa po gurmonin objektet e lashta në Bolivi dhe kur mbërritën tek një varr, zbuluan ‘pakot rituale’.

 

Ju mund të pëlqeni dhe këto