Eksperimentuan çfarë do i ndodhte njeriut pa fjetur për 30 ditë, rezultati frikëson shkencëtarët

Në fund të viteve 1940, pesë ar.miq të shtetit rus u bënë subjekt i një eksperimenti që do t’i testonte ata se sa do t’i rezistonin pagjumësisë.

Nëpërmjet një gazi eksperimental, këtyre të burgosurve u hiqej nevoja për të fjetur gjumë dhe u mbajtën të mbyllur për 30 ditë në një mjedis të mbyllur, ndërsa u ishin vendosur mikrofona që të komunikonin me studiuesit.

Personat e izoluar ishin të pajisur me libra, një tualet dhe ujë, ushqim të mjaftueshëm për një muaj dhe krevate portativë.

Për tre ditët e para, çdo gjë shkoi mirë me të burgosurit. Në ditën e pestë ata nuk flisnin më, vetëm mund të pëshpëritnin në mikrofonat e tyre. Në ditën e dhjetë ata filluan të kishin shqetësime ekstreme.

Për tre orë rresht një prej të burgosurve vraponte dhe ulërinte në gjithë gjatësinë e dhomës. Zëri i tij filloi gradualisht të dobësohej. Të tjerët nuk e shoqëruan në çmendurinë e tij.

Eksperimentuesit filluan të shqetësoheshin sepse nuk po dëgjonin asnjë zë nga brenda dhomës. Në ditën e katërmbëdhjetë shkencëtarët përdorën një truk për të marrë reagime. U thanë se do të liheshin të lirë vetëm duhej të reagonin.

Ditën e pesëmbëdhjetë, eksperimentuesit fikën gazin, ndërsa të burgosurit u lutën që ta ndiznin sërish. Disa ushtarë u futën në dhomë dhe gjetën gjallë vetëm katër persona.

Të mbijetuarit kishin plagë të vetë shkaktuara. Dhu.na pasoi dhe një nga të burgosurit u vr.a nga një tjetër i plagosur.

Më pas konflikti u shtua duke mbetur në fund një i burgosur. Një prej studiuesve ka qëlluar të burgosurin e fundit. Fjalët e tij ishin ‘Pra.. afër… të.. lirë.

Ju mund të pëlqeni dhe këto