Do të shtangeni, historia e vërtetë e Pocahontas është më e frikshme se ajo që kemi parë në filma

1 – Emri i saj i vërtetë, nuk ishte Pokahontas.

Në 1596, një vajzë e re e quajtur Amonute, lindi nga një nënë që quhej Pocahontas dhe babai i saj, Wahunsenaca, i cili ishte Shefi Powhatan.

Ai ishte mbikëqyrësi i krerëve të tjerë të fisit Poëhatan. Kishte gjithsej 25,000 njerëz, të cilët kishin 30 shefa të nivelit të ulët nën babanë e Pocahontas. Edhe pse emri i saj i lindjes ishte Amonute, emri që asaj ju dha më vonë në jetë ishte “Matoaka”, që do të thotë “lulja midis dy rrjedhave”.

Në kulturën e vendasve amerikanë, është e zakonshme t’i jepet dikujt një emër i ri, pasi të rriten dhe të mësojnë më shumë rreth personalitetit të tyre. Emri Pocahontas është në të vërtetë një pseudonim Poëhatan që do të thotë ‘i gjallë’, dhe kjo është ajo që Pokahontas dhe nëna e saj u quajt në fisin e tyre. Siç sugjeron emri, ajo ishte shumë energjike, e gëzuar dhe e lëvizëshme. Ajo krijonte fishekë prej balte  dhe vraponte nëpër pyll çdo ditë.

2- Pokahontasi, ndryshe nga filmi, nuk ja shpëtoi kurrë jetën John Smithit

Sipas rrëfimit të tij, disa burra e rrëmbyen dhe  e vunë kokën poshtë mbi një shkëmb dhe po përgatiteshin për të goditur kafkën e tij, kur Pocahontasi i vogël u hodh përpara burrave. Ajo vuri kokën poshtë tij, sikur të thoshte që ata nuk mund ta vrisnin, vetëm nëse e vrasin dhe atë gjithashtu.

Kjo skenë u tregua në filma të shumëfishtë, dhe disa njerëz e konsiderojnë atë një pjesë me të vërtetë të dashur për karakterin e Pocahontas. Sidoqoftë, sipas historianëve të specializuar në kulturën vendase të Amerikës në atë kohë, ata e kanë shumë të vështirë të besojnë se Pocahontas do ta kishte vënë jetën e saj në rrezik për të shpëtuar një burrë të bardhë. Ajo ishte një vajzë shumë e re në atë kohë dhe shpëtimi i Johnit në atë mënyrë, ishte diçka shumë larg asaj që quhej normale në atë kohë dhe për ato tradita.

3- Pokahontasi nuk kishte kurrë një lidhje romantike me John Smith

Në versionin Disney të Pocahontas, ajo është një grua e rritur që bie në dashuri me John Smith. Në realitet, kjo është shumë  larg nga e vërteta. Pocahontas ishte diku midis moshës 9 dhe 11 vjeç, kur John Smith takoi për herë të parë fisin Poëhatan, dhe ai ishte 27 vjeç. Ai terrorizoi gjithë fshatin e saj  duke u sulur natën nëpër shtëpitë e njerëzve dhe duke u mbajtur armë në kokë e  duke kërkuar që t’i jepnin furnizime. John Smith përfundimisht u arrestua për tentativë vrasjeje dhe u mbajt i burgosur. Ka Smith e portretizoi vetem e tij si hero të ngjarjes, dhe jo si një kriminel që po mundohej të përfitonte nga njerëz të pafajshëm.

John Smith shkroi se Pocahontas do tu sillte ushqim kolonelëve anglezë dhe se ajo do të luante së bashku me fëmijët e tyre. Por kjo gjithashtu ka të ngjarë të jetë një gënjeshtër. Ajo jetonte 12 milje larg Jamestoën, dhe vendet ndaheshin në mes nga një lum i madh. Asaj do t’i duhej të udhëtonte ditë e natë e vetme me një kanoe, në mënyrë për t’a bërë këtë që thoshte John Smith.

4- Me siguri, Pokahontasi i vërtetë do të ketë qënë e mbuluar në tatuazhe

Ishte shumë e zakonshme që njerëzit e fisit Powhatan të kishin tatuazhe në të gjithë trupin e tyre. Edhe në versionin Disney të Pocahontas, ajo përshkruhet se ka të paktën një tatuazh në krah. Gratë me gradë të lartë në shoqërinë Poëhatan zakonisht kishin tatuazhe të fytyrës. Si bijë e shefit, do të kishte kuptim që edhe ajo të kishte tatuazhe në fytyrën e saj. Sidoqoftë, në çdo ilustrim të Pocahontas, nuk ka tatuazhe të fytyrës. Është  e mundur që artistët i kanë përjashtuar ato në mënyrë që ta bëjnë atë të duket më normale sipas standardeve perëndimore.

5 – Pokahontasi u rrëmbye dhe u mbajt peng nga kolonelët Angleze

Ndërsa ishte e burgosur në varkë, ajo hyri në një depresion të thellë dhe pushoi së ngrëni. Meqenëse ishte peng, anglezët donin ta mbanin të gjallë. Ata e lejuan motrën e saj ta vizitonte, me shpresën se do të ngrinte moralin e saj sa për të ngrënë. Ajo i tha motrës së saj se ajo ishte dhunuar nga burra të shumtë, dhe se ata i thanë asaj që babai i saj nuk e do atë dhe kjo është arsyeja pse ai nuk po vinte ta shpëtonte. Motra e Pocahontas e siguroi atë që kjo nuk ishte e vërtetë, dhe se ata e donin dhe i munguan shumë. Ajo vazhdoi të qëndronte e burgosur në varkën angleze dhe mbeti shtatzënë me një fëmijë nga një prej dhunuesve të saj.

Anglezët e pagëzuan Pokahontasin si të krishterë.

6- Pokahontas ishtë martuar dy herë.

Pasi u pagëzua si e krishterë dhe lindi djalin e saj, Pocahontas u martua me John Rolfe. Djalit  të Pocahontas iu dha emri Thomas Rolfe dhe ata i thanë publikut se ishte fëmija i tij. Sidoqoftë, Pokahontas ishte përdhunuar dhe rrëmbyer që në moshën 16-vjeçare nga njerëz të fiseve të ndryshme, dhe nuk ishte shumë e qartë i kujt ishte fëmija.

7- Për shpëtimin e saj humbën jetën dhjetra njerëz.

Në vitin 1614, babai i Pokahontas më në fund mblodhi një grup ushtarësh dhe u përpoq ta shpëtonte. Kjo rezultoi në vdekjen e dhjetëra burrave. Rrëmbyesit e saj më në fund i lejuan babait të saj të fliste me të, dhe siç duket ajo i tha që ta linte të shkonte dhe se ajo dëshironte të shkonte në Angli. Ekziston një shans shumë i mirë që Pokahontas thjesht deshi që luftimet të ndalen dhe ajo nuk do që njerëzit të vazhdojnë të vdesin në emër të saj.

8 – Pokahontas u shpërngul së bashku me pengmarrësit e saj në Angli

Përpara se ajo të paraqitej në pjesën tjetër të shoqërisë, pengëmarrësit e saj donin të siguroheshin që Pokahontas mund të komunikontenë të vërtetë me anglezët. Kështu që i mësuan asaj gjuhën angleze.. Ajo ishte një grua e re shumë inteligjente, kështu që ishte në gjendje ta kuptonte gjuhën shumë shpejt, dhe mund të kishte biseda të plota me njerëz që takonte në shtëpinë e saj të re.

Shumë njerëz anglezë kurrë nuk kishin takuar më parë një vendase amerikane, dhe kishin dëgjuar vetëm  histori se sa të egër ishin. Sapo takuan Pokahontas, ajo  fliste anglisht në mënyrë të rrjedhshme  dhe kishte veshje të përshtatshme për çdo zonjë të periudhës kohore. Ajo ishte një grua e krishterë bukuroshe dhe njerëzit filluan të kuptonin se vëndasit Amerikanë nuk ishin egërsira . Këto ishin qenie njerëzore që mund të civilizoheshin. Ajo u bë një lloj diplomati midis kulturave të tyre.

 

Ju mund të pëlqeni dhe këto