Kini kujdes! Këpucët mbartësit kryesor të Covid-19, si e përhapin virusin

Një raport i ri nga Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) pretendon se këpucët mund të jenë bartës shumë të efektshëm për virusin COVID-19. Ndërsa probabiliteti i infektimit me virus është më i lartë dhe më i mundshëm me kontakt të afërt sesa nga këpucët e kontaminuara, raporti u përqëndrua në faktin se këpucët, të veshura nga stafi mjekësor në veçanti, mund të çojnë në përhapjen e virusit larg burimit.

Studimi mblodhi shtupa mostrash nga dyshemeja dhe gjysma e këpucëve të veshura nga stafi mjekësor në ICU testuar pozitive për virusin SARS-CoV-2.

E gjithë kjo vërteton, atë çka pretendon studimi, se këpucët e veshura nga stafi mjekësor mund të bartin dhe depozitojnë në mënyrë efektive virusin larg burimit.

Rreziku i mbartjes së virusit në këpucë për publikun vjen nga vendet që kanë një probabilitet të lartë të trafikut të COVID-19 me persona të infektuar, siç janë spitalet, farmacitë dhe supermarketet.

Megjithatë, ekspertët kanë thënë ndër vite se materialet e këpucëve mund të mbajnë viruse dhe baktere në mënyrë efektive. Sipas një studimi të vitit 2008 të botuar nga Charles Gerba, mikrobiolog dhe profesor në Universitetin e Arizonës, thembra mesatare e këpucëve është e mbuluar me 421,000 baktere, viruse dhe parazitë.

Këshillat kryesore për të cilët virologët dhe ekspertët e ndryshëm sugjerojnë është që të mbani një palë këpucë të vetme ekskluzivisht për t’i veshur dhe përdorur jashtë shtëpisë tuaj, të cilat ju ose i lini jashtë dhe dezinfektoni siç kërkohet.

Këshillohet dezinfektimi i pantoflave dhe i këpucëve duke i fshirë ose duke i larë ato (në varësi të materialit) dhe po kështu është duke i mbajtur këpucët ‘jashtë’, në të njëjtin vend të izoluar çdo ditë. Larja e rrobave dhe pastrimi i mbathjeve, përveç dezinfektimit të duarve, veshja e maskës ​​dhe dorezave, dhe distancimi shoqëror, mund të ndihmojnë në zvogëlimin e rreziqeve të kontraktimit me COVID-19.

Burimi: RK

Ju mund të pëlqeni dhe këto