Raporti i OSBE/ODIHR: “Në Shqipëri ka mosbesim dhe polarizim mes partive”

Pritet që OSBE/ODIHR të sjellë në Shqipëri rreth 250 vëzhgues për zgjedhjet lokale të 30 qershorit.

Ndërkaq, në raportin që ka publikuar për nevojën e vëzhgimit të këtyre zgjedhjeve, OSBE/ODIHR shkruan se në Shqipëri ka një mosbesim dhe polarizim mes partive, një situatë që mund të ndikojë tek zgjedhjet.

 “Shumica e bashkëbiseduesve të ODIHR nënvizuan një shkallë të lartë të polarizimit dhe mosbesimit midis tyre, partitë politike dhe politizimi i institucioneve të cilat mund të ndikojnë negativisht në sjelljen e zgjedhjeve.  Përfaqësuesit e institucioneve shtetërore njoftuan se do të merren të gjitha masat për të siguruar një proces zgjedhor transparent dhe për të pranuar rekomandime e vëzhguesve të OSBE.

Zgjedhjet vendore të 30 qershorit do të zhvillohen pas një vendimi të pashembullt të opozitës në parlament për të hequr dorë nga mandatet e tyre. Më tej, opozita organizoi një seri protestash që kërkojnë dorëheqjen e qeverisë dhe thirrjen për zgjedhje të parakohshme parlamentare. Qeveria i hodhi poshtë këto kërkesa. Përplasjet politike në vend pezulluan reforma të rëndësishme, duke përfshirë edhe ate zgjedhore”, thuhet në raport.

Ju mund të pëlqeni dhe këto