Për vizitë në SHBA, Kryemadhi për krizën politike: “Propozimi i opozitës për qeverinë tranzitore”

Monika Kryemadhi, kryetarja e LSI, është në një vizitë në SHBA, prej nga ku ka zbuluar në një intervistë për televizionin shqiptar “Nova” arsyet e vizitës së saj dhe situatën politike në vend.

Kryemadhi është shprehur se ndodhet në SHBA për të marrë pjesë në forumin e ish-kongresmenëve dhe ish-senatorëve, ku ka takuar kongresmenë, ish senatorë e senatorë, me të cilët ka diskutuar situatën politike në vend.

Gjithashtu, në këtë intervistë Kryemadhi ka zbuluar programin që ka opozita për qeverinë tranzitore, e cila të krijohet çdo tre muaj para zhvillimit të zgjedhjeve të përgjithshme parlamentare në Shqipëri.

Pjesë nga Intervista e Kryetares së LSI-së, Monika Kryemadhi për televizionin “Nova”

 Znj.Kryemadhi ju keni ardhur për disa takime në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, a mund të na thoni se cila është axhenda juaj?

Në fakt është shumë e çuditshme, sepse ne jemi mësuar të bëjmë axhendë protokollare, por të gjitha vizitat e mia në SHBA kanë një axhendë, e cila ka në thelb të saj konsultimet me individë të caktuar apo institucione të caktuara, të cilat kanë qenë partnerë kryesorë të Lëvizjes Socialiste për Integrim. Sot është dita e parë e vizitës sime, edhe pse kam qenë e ftuar në Forumin e Ish-Kongresmenëve dhe ish-senatorëve, një aktivitet i përvitshëm ku unë ftohem gjithmonë në këtë takim, ku kemi pasur takime me kongresmenë, senatorë, ish-kongresmenë dhe ish-senatorë, ku kemi diskutuar për situatën në Shqipëri dhe në rajon. Gjë për të cilën është një situatë problematike, nuk përfshihet vetëm Shqipëria, sepse Shqipëria është vetëm një pjesë e rajonit, por përfshihet i gjithë rajoni i Ballkanit Perëndimor. Takime të tilla krijojnë një hapësirë krejt tjetër, por edhe një këndvështrim komplet tjetër larg disa emocioneve që ka Ballkani, ndërkohë që këtu shikon se si gjërat shikohen dhe vështrohen në këndvështrime të tjera, në pozicionime të tjera.

Në Shqipëri po zhvillohet protesta të mëdha, a do ta prezantoni këtë problematikë në takimet tuaja në SHBA?

Unë nesër kam disa takime të tjera, të cilat janë takime në kuadrin e konsultimit. Situata në të cilën gjendet Shqipëria është ndryshe nga herët e tjera. Nuk është më një situatë ku jemi në normalitet, kemi një Shqipëri e cila lëngon nga problematika shumë të mëdha, ku për hir të së vërtetës shkaktarë të këtyre problematikave jemi vetë ne klasa politike, duke përfshirë dhe veten time si përgjegjëse të kësaj situate, por pavarësisht nga kjo mendoj që më mirë vonë se sa kurrë, ne të gjithë duhet të reagojmë për të nxjerrë vendin nga kriza. Ajo çka dua të them dhe që është shumë e rëndësishme, shqiptarët që jetojnë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë ndërtuar jetën e tyre jo për meritë të shtetit shqiptar, por e kanë ndërtuar jetën e tyre për meritë të mundësive të veta, të angazhimit të tyre, të punës së tyre, të dijes së tyre, të krahut të tyre, ndërsa merita e shtetit shqiptar ka qenë zero, përkundrazi ka qenë një tërheqje, ka qenë një frenim që shqiptarët të ecin përpara, jo vetëm në SHBA, por kudo në çdo vend që ata kanë ikur. Ne akoma vazhdojmë të themi që jemi një vend në tranzicion. Vetëm në SHBA janë rreth 400 mijë shqiptarë që kanë ardhur pas viteve 90-të. Problematikat që kalon sot Shqipëria kërkojnë një rrugëdalje, që të krijojmë një sistem të fortë. E kam thënë edhe e them gjithmonë edhe në disa artikuj që kam paraqitur në disa media evropiane, e them këtë sepse Shqipëria tashmë nuk ka më nevojë për një lider të fortë. Shqipëria ka nevojë për një sistem të fortë, i cili u garanton shqiptarëve  garanci, drejtësi të barabartë , shëndetësi të barabartë, arsim të barabartë etj.

Meqë folëm për garancinë, a mendoni se shqiptarët janë të sigurtë në shtëpitë e tyre?

Varet se si do ta shikosh. Ka njerëz që e shikojnë gotën plot, ka njerëz të cilët e shikojnë gotën bosh. Megjithatë pavarësisht se si e shikon, problematikat kanë hapësirat e tyre, ashtu edhe si të mirat kanë hapësirat e tyre. Nuk mund të thuash që Shqipëria nuk ka ecur përpara. Po, ka ecur, por kosto është më e madhe krahasuar me ato pak hapa që ka hedhur Shqipëria. A është mbrapa në krahasim me vendet e tjera të rajonit? Sigurisht që është mbrapa. Ne e kemi nisur procesin e integrimit europian për të qenë anëtar të BE-së së bashku me Kroacinë dhe Slloveninë. Sot Kroacia dhe Sllovenia janë anëtare të Bashkimit Europian. Votojnë me 23 dhe 26 Maj për të pasur eurodeputetët e tyre në Parlamentin Europian, ndërsa ne çdo ditë e më shumë stopohemi dhe shtohen problematikat për të hapur negociatat, jo më për tu bërë anëtarë të Bashkimit Europian. Sot siguria është një element shumë i rëndësishëm për zhvillimin ekonomik të vendit.

Politika shqiptare i ka lodhur shqiptarët, çdokush aplikon për lotarinë Amerikane. A keni një program z.Kryemadhi sepse  sot kam dëgjuar një deputete të Partisë Socialiste ku thuhet që opozita vërtet proteston dhe nuk ka program…

Kjo nuk është e vërtetë. Programi është shumë i thjeshtë. Doni programin për ekonominë, programin legjislativ apo programin për qeverinë tranzitore. Mbas kaq kohësh në një situatë kaq të madhe krizash, kemi një opozitë  e cila është e përgatitur me një strategji si të dalë vendi nga kriza. Sot kam qenë në një takim me Daniel Serverin, një nga personazhet kryesore që e njeh Ballkanin më mirë nga të gjithë. Një nga figurat më të njohura të Departamentit të Shtetit. Një nga problemet që kanë stabilokratët apo njerëzit burokratë në kuptimin  e mirë të fjalës është djegia e mandateve, bojkotimi i zgjedhjeve, çfarë të sjellin këto, shkatërrimi i sistemit të demokracisë etj. Në fakt sistemi i demokracisë dhe sistemi i vlerave në Shqipëri nuk ekziston aktualisht. Sot ne po të shkojmë dhe të takojmë një shqiptar dhe t’i flasim për vlerat dhe demokracinë do thotë “ Ka mundësi ta mbyllësh gojën, kam 30 vjet që dëgjoj për demokracinë, unë nuk kam bukë të ha në shtëpi.” Dhe ti thua stop, se nuk e di a do më vijë djali apo vajza në shtëpi nga shkolla. Pra ka disa probleme që problemet jetësore sot janë bërë më të rëndësishme se vlerat demokratike. Ne flasim për demokracinë në momentin që kemi krijuar një standard ekonomik të fuqishëm. Por standardi ekonomik po rrëndohet në Shqipëri. Tani të vijmë të programi. Opozita ka paraqitur një program përsa i përket qeverisë tranzitore. Po çfarë është qeveria tranzitore? Do të thotë një qeveri kujdestare që garanton zgjedhjet. Sepse sot nuk është se ne nuk duam të hyjmë në zgjedhje, nuk është se duam të bojkotojmë zgjedhjet. Ne nuk duam që zgjedhjet të vidhen, të manipulohen, të deformohen, të mashtrohen njerëzit, mos të intimidohen dhe mos të përfshihen në grupe kriminale në gjithë këtë proces zgjedhor. Dhe cili është propozimi i opozitës? Që ne duhet të kemi një qeveri tranzitore të cilën ta shkruajmë në Kushtetutë që çdo qeveri apo çdo mazhorancë 3 muaj para zgjedhjeve të përgjithshme të ketë një qeveri transitore.

A është e mundur kjo?

Sigurisht që është e mundur sepse e kanë disa vende të rajonit. E ka Greqia, e ka bërë Maqedonia, që të ketë një qeveri transitore, e cila çliron Administratën Publike, Policinë e Shtetit dhe në  njëfarë mënyre nuk intimidon strukturat e shtetit në procesin e zgjedhjeve. Që për hir të së vërtetës në këto 30 vjet ne vazhdojmë flasim për zgjedhje të lira dhe të ndershme. Mbarojmë këto kur kjo qeveri administron po themi nuk lejon bërjen e tenderave që nëpërmjet tenderave lind konflikti i interesit, nuk lejon përdorimin e administratës publike etj. Më pas vijmë të alternativa. Alternativa ka të bëjë me procesin që ne hyjmë në një fushatë zgjedhore. Pra ditën që vendoset dita e zgjedhjes, ditën që bien dakord palët, ose krijohet një infrastrukturë për të rënë dakord dhe për të shkuar në zgjedhje hyn pastaj programi elektoral. Por nuk mund të them program elektoral sesa mund të them program ekonomik. Po flas përsa i përket LSI. Para disa ditësh ne patëm Konventën Kombëtare të LSI ku kishte disa vendimmarrje organizative por nga ana tjetër kishte dhe miratimin e paketës të programit ekonomik dhe politik  të LSI. Një nga pikat kryesore është përsa i përket uljes së taksës, çështjes së arsimit , rritjes së buxhetit për arsimin. Që nga klasat e para sepse problemi i arsimit në Shqipëri nuk fillon te universitetet, universiteti është fundi i gjithë zinxhirit arsimor. Më pas kemi bujqësinë, ajo që ne propozojmë është karta e fermerit se shqiptarët janë të regjistruar, paguajnë taksa, paguajnë detyrime në shtet me shumë sesa ç’marrin subvencione nga shteti. Pra do të thotë që ti e falimenton fermerin përpara se të fillojë. Në të gjithë vendet e botës bujqësia subvencionohet sepse bujqësia është një nga profesionet më të vështira por nga ana tjetër është një nga profesionet më të domosdoshme për njeriun sepse nëpërmjet bujqësisë ushqehet.

Zoti Rama ju quan një pallat politik, unë e di që kryeministri është edhe i mazhorancës edhe i opozitës…

Zoti Rama si gjithmonë është munduar që momentet më të vështira politike t’i kalojë nëpërmjet batutave. Unë mendoj që shqiptarët nuk ushqehen as me humor, as me barcaleta dhe as me batuta. Shqiptarët kanë nevojë për punë. Shqiptarët kanë nevojë për mundësi. Shqiptarët kanë nevojë për një ekonomi për fëmijët e tyre. Shqiptarët kanë nevojë për garanci. Dhe ajo që mendoj unë dhe që është shumë e rëndësishme është që duhet të jemi shumë të kujdesshëm sot në artikulimet që bëjmë të gjithë politikanët, pavarësisht se nga cili krah jemi. Pse? Sepse sot më shumë se kurrë ne ndihemi përgjegjës në situatën në të cilën gjendet Shqipëria dhe sot më shumë se kurrë ne duhet të marrim përgjegjësi mbi veten, në mënyrë të tillë që t’u japim shanse dhe mundësi njerëzve që të kenë mundësi ta kthejnë Shqipërinë në shtëpinë e tyre. Sepse sot Shqipëria nuk është më shtëpia e shqiptarëve. Sot Shqipëria çdo ditë e më shumë po boshatiset. Qindra mijëra të rinj po largohen, sepse nuk kanë mundësi.

Nuk duhet të themi që edhe po të vijë kjo opozitë në pushtet do hamë me lugë të argjendtë…

Nuk e dimë a do të vijë kjo opozitë në pushtet. Ne po themi të shkojmë në zgjedhje të lira dhe të ndershme dhe më pas janë shqiptarët. Për hir të së vërtetës po të shikojmë historikun e shumë gjërave, do shikojmë që ekonomia ka qenë më e mirë. Po themi që nga largimi i LSI-së nga qeverisja me zotin Rama do të shikoni që vendet e Shqipërisë kanë shkuar shumë shumë më poshtë, gati me vendet e Afrikës për sa i përket korrupsionit, për sa i përket shpërdorimit të parave publike e të tjera. Pavarësisht se njerëzve u është krijuar koncepti që për këtë ka qenë fajtore LSI-ja. Por në fakt doli dhe ka rezultuar, dhe nuk janë as analizat dhe sondazhet tona, por janë analizat e institucioneve ndërkombëtare, qofshin këto nga Banka Botërore, Transparency International e shumë e shumë të tjera të cilat janë ato që kanë treguar rënien drastike të vendeve të Shqipërisë për sa i përket kualifikimeve.

 

Ju mund të pëlqeni dhe këto