Flower
Flower

Raporti i S&P vlerësoi rritjen ekonomike shqiptare, Ahmetaj: “Një notë tejet pozitive…”

Së fundmi, rapaorti i “Standart and Poor’s” pas FMN ka vlerësuar me nota pozitive performancën fiskale të ekonomisë, duke konfirmuar vlerësimin B+ dhe perspektiva të qëndrueshme për periudhën në vijim.

Lidhur me rezultatet e këtij raporti, ish ministri i Financave, Arben Ahmetaj, është shprehur nëpërmjet një statusi në Facebook se kjo është një notë pozitive për ekonominë shqiptare.

Kreu i komisionit parlamentar të Ekonomisë thekson se vazhdimi i reformave, është kusht i rëndësishëm për përmirësimin e klimës së biznesit, ndërsa Shqipëria mund të përfitojë nga projekte investimesh të huaja direkte me bazë të gjere, në sektorë me vlerë të shtuar.

Reagimi i Ahmetajt:
• Rritja ekonomike konfirmohet në 4.2% për vitin 2018;
• Vlerësohet vazhdimi i konsolidimit fiskal, ulja e mëtejshme e borxhit publik dhe deficitit;
• Përmirësimi i klimës së biznesit dhe investimeve të huaja, që do të mbeten solide edhe përgjatë viteve në vijim.
Agjencia globale e vlerësimit të riskut të kreditit S&P ka publikuar raportin e saj më të fundit për Shqipërinë në të cilin konfirmohet vlerësimi B+ dhe perspektiva e qëndrueshme për periudhën në vijim.

S&P vlerëson me nota tejet pozitive performancën fiskale të ekonomisë dhe thekson se Shqipëria në aspektin fiskal performon më mirë se vendet fqinje në rajon me renditjen B+, si rezultat i rritjes ekonomike të shëndetshme dhe angazhimit të qeverisë për uljen e vazhdueshme të borxhit publik, në zbatim të Ligjit Organik të Buxhetit. Borxhi publik do të vijojë trajektoren ulëse, drejt nivelit 60% në 2022.

S&P vlerëson se rritja ekonomike në periudhën në vijim do të mbështetet tek rritja e konsumit dhe punësimit.
Perspektiva pozitive në afatmesëm dhe afatgjatë, reflekton:
• Zgjerimin e ekonomisë shqiptare me mesatarisht 4% përgjatë viteve në vijim, e mbështetur nga kërkesa e brendshme dhe eksportet, kryesisht ato të shërbimeve;
• Uljen e mëtejshme të deficitit fiskal;
• Uljen graduale të deficitit të llogarisë korrente, i cili do të mbulohet kryesisht nga flukset e investimeve të huaja direkte.
• Rritjen e qendrueshme të të ardhurave, mbështetur nga performanca e fortë ekonomike dhe mirëadministrimi

Vazhdimi i reformave, është kusht i rëndësishëm për përmirësimin e klimës së biznesit, ndërsa Shqipëria mund të përfitojë nga projekte investimesh të huaja direkte me bazë të gjere, në sektorë me vlerë të shtuar, sikurse ka filluar tashmë në teknologjinë e informacionit dhe komunikimit, apo shërbimet e biznesit.

Raporti i Standard and Poor's, pas FMN, nje tjetër notë pozitive për ekonominë shqiptare!• Rritja ekonomike…

Gepostet von Arben Ahmetaj am Freitag, 1. Februar 2019

Ju mund të pëlqeni dhe këto